Kurban Bayramı Özel Uçaklı Karadeniz ve Doğu Anadolu Turu / Kurban Bayramı Özel
Van - Ağrı- Iğdır - Kars - Ardahan - Rize - Trabzon
EN DÜŞÜK FİYAT Anadolu jet Hava Yolları 4 Gece 5 Gün / 4 Gece Otel Konaklamalı Van - Kars - Artvin - Rize / Trabzon OtelleriGap` tan Doğu Anadoluya Destansı Yolculuk Turu / Kurban Bayramı Özel
Gaziantep - Şanlıurfa - Mardin - Batman - Diyarbakır - Bitlis - Van - Ağrı - Iğdır- Kars - Erzurum
Lüks Gezimod Otobüsleri ile 6 Gece 7 Gün / 5 Gece Otel Konaklamalı Şanlıurda - Mardin - Tatvan - Van - Kars OtelleriUçaklı Gap` tan Doğu Anadoluya Destansı Yolculuk Turu / Kurban Bayramı Özel
Gaziantep - Şanlıurfa - Mardin - Batman - Diyarbakır - Bitlis - Van - Ağrı - Iğdır- Kars - Erzurum
Pegasus Hava Yolları Pegasus Hava Yolları 5 Gece 6 Gün / 5 Gece Otel Konaklamalı Şanlıurda - Mardin - Tatvan - Van - Kars OtelleriDoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve geniş ovasına sahip olan Kars, Türkiye’nin Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan kapısı konumundadır. Tarihsel süreç içerisinde, eski ticaret yollarının kavşak noktası üzerinde yer alması dolayısıyla her dönem önemini korumuştur. İlk yerleşimin M.Ö. 13000 yıllarına kadar uzandığı bölgede Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Erken Demir Çağ kültürleri ile Urartu, İskit, Kimmer, Pers, Roma, Arsaklı, Sasani, Emevi Abbasi, Bizans, Bagratlı, Selçuklu, Saltuklu, Moğol, Gürcü, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Osmanlı, Rus, Türkiye devletlerinin siyasi hâkimiyetleri görülmektedir. Bu kadar kavmin geçtiği bugünkü Kars topraklarında başta Yerli, Kürt, Terekeme (Karakalpak) ve Azeri olmak üzere az sayıda Malakan ve Dukhobor gibi topluluklar da yaşamaktadır.
İl ülkemizin başlıca kış turizm merkezinden biri olan Sarıkamış KAYAK Merkezini bünyesinde bulundurur. Yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir. Bunun yanı sıra kültür turizmi açısından da tarihin çok eski devirlerine uzanan antik kalıntıları ve ören yerleri ile önde gelen kültür turizmi açısından da Yontma Taş Çağı’ndan itibaren kesintisiz bir yerleşime sahne olan kent önde gelen kültür turizm merkezlerindendir.
Kars il merkezi dışında 7 ilçeye sahiptir. Bunlar Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz'dur.
KARS TURUNDA ÖNE ÇIKANLAR
Ruslardan kalma günümüzde korumaya alınmış taş evleri, Ani Antik Kenti, heykeller ve çok daha fazlasını gezilerimiz esnasında göreceksiniz.
Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarilerinin birada görebileceğiniz bu şehirde çeşitli etnik dokular, kültür ve coğrafya ile harmanlanmıştır. Kültürel zenginliklerin yanı sıra eğitim seviyesinin de yüksekliği dikkat çeken şehir de 15.000 öğrenci bulunmaktadır. Sanat, edebiyat ve müzik önem verilen unsurlar arasındadır. Kars, Türkiye’nin önemli konservatuvarlarından birisidir.
Kültürümüze ait en güzel geleneklerden ‘’Aşık Geleneği’’ Kars’ın yüzyıllardır koruduğu ve yaşattığı bir gelenektir. Dinlemeden ova, dağ, köy dolaşarak saz çalıp şiir okuyan ozanların kalpleri ısıtan hikâyesine Kars’ta tanık olmak mümkün. Kars Aşıklar Otağı, Serhat Halk Oyunları ve Müzik Evi gibi aşıkların bulunduğu adreslere giderek ozanları dinleyebilirsiniz.
Kars’ta bölge halkına peynirciliği öğreten eski bir Malakan Köyü olan Boğatepe Köyü içerisinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi bulunmaktadır. Ekomüze Zavot’da; farklı kültürlerin karşılıklı etkileşimi ile İsviçreli, Rus (Malakan), Alman ve yerli ustaların yöredeki flora ve yerel hayvan ırklarının özelliklerini birleştirerek Gravyer ve Kaşarın damaklarda nasıl bir özgün bir lezzete dönüştüğünün hikâyesini görebilirisiniz. Halen Kars bölgesinde geleneksel Gravyer ve Kaşar üretimin yapıldığı tek köy olan Boğatepe Köyünde kısa bir köy gezisi yapabilirsiniz.
KARS TURUNDA YAPMADAN DÖNME
Kars Kalesine çıkıp şehri kaleden izlemeden,
Kars Ani ören yerini gezmeden,
Kış dönemlerinde, buz tutan olan Çıldır Gölü üzerinde kızak turu yapmadan,
Çıldır Gölünde balık avına çıkmadan ve avladığımız balıkları göl kenarındaki lokantada yemeden,
Kars merkezde Havariler Kilisesini, Taş Köprüyü, Osmanlı dönemi hamamlarını ve Beylerbeyi Sarayını görmeden,
Kars merkez Kaleiçi Mahallesinde Evliya Camii’ni, Yusuf Paşa Mahallesinde Yusuf Paşa Camii’ni, Ortakapı Mahallesinde Fethiye Camii’ni görmeden.
Kars merkezde Yusuf Paşa, Ortakapı ve Cumhuriyet mahallesindeki sivil mimari örneklerini görmeden,
Sarıkamış Şehitliğini ziyaret etmeden,
Sarıkamış’ın tarihi, doğal güzelliklerini görmeden, kayak yapmadan, kızakla kaymadan, yaz mevsiminde de Sarıkamış’ta sarıçam ormanları arasında piknik yapmadan,
Tandırda kaz asması ve tandırda kazın yağıyla demlenen erişte pilavını yemeden,
Karslı halk âşıklarının atışmalarını izlemeden, saatlerce süren hikâyelerini dinlemeden,
Kars’tan ayrılırken Peynir (kaşar, gravyer, çeçil), tereyağı ve kara kovan balı almadan,
KARS TURUNDA NE YENİR?
Kaşarı ve balının yanı sıra, Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir.
Yöreye özgü belli başlı yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik adlı bitkiden yapılan evelik aşı, ekmek üzerine kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapılan ekmek aşı, pişi, kuymak, hengel (mantı), yarma buğdaydan yapılan haşıl, bozbaş, kemikli ve parça etten yapılan ve bir çeşit çorba olan piti, sultani üzümle yapılan pilav ve Kars böreğidir.
YANIMA NELER ALABİLİRİM
Kars turu için, yürüyüş pantolonu, polar, fotoğraf makinesi ve yedek pilleri, şarj cihazlarınız, varsa İlaçlarınız.
REHBERİN NOTU
Gezi yerlerinde genel de yürüyüş yapacağımızdan dolayı Bunu dikkate alarak hazırlıklı gelmenizi mevsim koşullarını düşünerek giyininiz (polar/kazak, şapka, güneş gözlüğü, yağmurluk vb.)ince den kalına doğru bir giyimi tercih ediniz (yürüdükçe terler, durduğunuzda üşüyebilirsiniz). Ayakkabınız yürüyüşe uygun olsun (toprak, kaya, çamur, su vb.). Boğazlı bot ya da spor ayakkabı iyi olur. Küçük bir sırt çantanız bulunsun (yürüyüş sırasında elleriniz boş olmalı) Mutlaka yedek giyim, çorap ve ayakkabı alın. Varsa ilaçlarınız, fotoğraf/video çekiyorsanız yeterince film, yedek pil bulundurmanız gerektiğini hatırlatır sizleri turlarımızda misafir etmekten mutluluk duyarız.
Üye Yorumları